Studien från IHS Markit visar att Facebooks europeiska datacenters har haft en betydande positiv påverkan på den lokala ekonomin. Genom investeringar, driftkostnader och direkt lön stimulerar våra datacenter ekonomiska bidrag som i sin tur bidrar till den lokala ekonomin i Irland, Danmark och Sverige.

Studien visar bland annat att:
– Mellan åren 2011–2018 stimulerade Facebooks datacenter i Luleå 21.8 miljarder SEK i kombinerade direkta, indirekta och framkallade försäljningsaktiviteter i Sverige, och drev 10.8 miljarder SEK av svenskt BNP.
– Den ekonomiska aktiviteten stimulerad av Facebooks datacenter i Luleå ledde till 4.82 miljarder SEK i arbetsinkomst och 1 461 jobb per år i Sverige.
– För varje 100 SEK spenderat på uppbyggnad och drift har Facebooks datacenter i Luleå lett till 93 SEK extra BNP, stimulerat i den svenska ekonomin.
– Mellan åren 2011–2018 har Facebooks datacenters direkt anskaffat utgifter som sammanlagt uppgår till 2.8 miljarder euro i varor och tjänster i Danmark, Irland och Sverige. Dessa utgifter har gett ytterligare 2.3 miljarder euro i försäljning och 2 816 jobb per år i de tre länderna.

Studien i sin helhet