Det händer mycket i Luleå just nu, inte minst på Porsön där universitetsområdet och Luleå Science Park inte ser ut som vanligt. Det rivs och byggs och grävs, putsas och lagas och det är med viss möda man tar sig runt och mellan husen. Trots att det kan innebära viss frustration medan arbetet är igång så är det med stora förhoppningar och tillförsikt vi ser fram emot den utveckling som det innebär att olika aktörer väljer att investera här.

Att skapa utveckling på ett område är en process med många aktörer och intressenter. Luleå Science Park AB har en person anställd för att fokusera på platsutveckling och driva utvecklingen framåt. I det arbetet ingår nära kontakt med Samhällsutvecklingsenheten vid Luleå kommun och de berättar hur man arbetar med just samhällsutveckling för Porsöns område.

Sandra Viklund och Frida Wikström är strateger vid samhällsutvecklingsenheten Kommunstaben och arbetar med att ta fram en utvecklingsplan för Porsön.

-Luleås översiktsplan heter Program till Vision 2050 och visar ut riktningen för Luleå Kommun i sin helhet. En utvecklingsplan är en fördjupning där man både kan tydliggöra och konkretisera vilken utveckling man ser bäst tillgodoser det specifika områdets problematik och potential, berättar de.

En utvecklingsplan bereder emellertid inte bara fysiska aspekter av området.
Det kan lika gärna handla om näringslivsutveckling, attraktionskraft, trygghet och mötesplatser.

När kommunstyrelsen gav enheten i uppgift att ta fram en utvecklingsplan för området så var det med anledning av att Porsön både har en viktig position som första anhalt för våra studenter, men också för att området brottats med viss otrygghet i centrum och samtidigt har ett växande näringsliv. Det finns en stor potential för utveckling, men också en komplexitet med risken att motstridiga intressen kan krocka.

– Processen startar med en förstudie och redan där kunde vi reda ut flera av de frågetecken som stått i vägen för utvecklingen på Porsön. Där man tidigare befarat begränsningar i Vatten och Avlopps-kapacitet kunde vi exempelvis med hjälp av förstudiens utredning slå fast att det finns VA för ytterligare etableringar, säger Frida Wikström.

En utvecklingsplan bereder emellertid inte bara fysiska aspekter av området. Det kan lika gärna handla om näringslivsutveckling, attraktionskraft, trygghet och mötesplatser.
– Det som förstudien kom fram till och som nu ligger till grund för det pågående arbetet med utvecklingsplan är att vi ska arbeta med fokus på barn och unga. Centrum är en vital plats och åtgärder ska göras för att skapa mötesplatser, minska barriärer och bevara vatten- och grönområden. Utöver detta har kommunstyrelsen i sitt beslut lagt till att utvecklingsplanen även ska tillse att vi ökar attraktionskraften för fortsatta företagsetableringar, förklarar Sandra Viklund.

Nästa steg i processen innebär medborgardialoger där kommunen bjuder in till samtal och workshops med både boende, studenter, företagare och medarbetare på området.
-Vår ambition är att kunna bjuda in till dialog både fysiskt och digitalt i olika former för att nå så många som möjligt, fortsätter Viklund.

Strategernas förväntningar är att det fortsatta arbetet ska kunna tydliggöra en gemensam målbild där Porsöns utveckling bidrar till Luleås vision. Här ska prioriterade funktioner vara utpekade och förhoppningen är att arbetet i sig ska kunna frigöra kraften i samarbeten. Speciellt med tanke på att det finns aktörer både i Science Park, på universitetet och i centrum som kan bidra, likväl som alla stora och små företag, fastighetsägare och myndigheter som har sin hemvist här.

Den potential som området bär är en av orsakerna till att bolaget Luleå Science Park AB bildades. Tillväxt i de kunskapsintensiva företagen som finns i närhet av universitetet och i Science Park är mycket viktigt både för Luleås utveckling, attraktionskraft och framtida välfärd. Arbeten inom kunskapsintensiva branscher, i samverkan med universitet och forskning i absolut framkant gör Porsön till en huvudfaktor. Behoven av ökad närservice, moderna och flexibla kontorsytor, fungerande infrastruktur och en i övrigt tilltalande miljö på området är fortsatt i fokus.

Har man stora planer eller utvecklingsidéer så är man redan idag välkommen till Byggdialogen. Det finns mycket som är möjligt att genomföra även om utvecklingsplanen inte är klar. Den är redan försenad och strategerna kan inte ge något löfte om när det förväntas bli klar. En pågående utvecklingsplan ska dock inte bromsa utvecklingen om det finns förutsättningar på området. Att förhålla sig till arbetet och ha kontinuerlig dialog är nyckeln.

– Redan nu, efter förstudiearbetet, kan vi göra bättre avvägningar vad gäller till exempel bygglov. Vi behöver inte vänta på att utvecklingsplanen blir klar. Så länge vi kan se att vi rör oss i samma riktning som de mål som vi satt upp för området så vill vi stötta den utvecklingen, säger Frida Wikström

Luleå Science Park AB ser fram emot den fortsatta utvecklingen, både före, under och efter utvecklingsplanens framväxt. Vi bidrar med att skapa mötesplatser, både fysiskt och digitalt, och genom ett ihärdigt arbete för att öka attraktionskraften för företag att etablera, driva, samverka och växa här!

 

 

Kontakt:
Arbetet med översiktsplaner och utvecklingsplaner görs vid samhällsutvecklingsenheten, avdelningen för demokrati och samhälle under kommunstaben vid Luleå kommun. Kommunens organisation nås via växelnumret 0920-453000

Bild: Luleå kommun