Definitionen av tillväxt är en relativ ökning av något mätbart. Oftast tänker man i stora termer och pratar om ekonomisk tillväxt i relation till ett lands BNP. Men vi kan också tänka oss tillväxt i något mindre sammanhang, till exempel tillväxt i antal innevånare i den kommun vi bor i, eller antal anställda på ett företag.

Det välfärdssystem som finns i Sverige och vi har att förhålla oss till, oavsett om vi tycker om det eller inte, bygger på att vi har skatteintäkter som ligger som grund för omsorg, skola, vård, trygghet och säkerhet. 

För att bibehålla den välfärd vi har idag, eller ännu hellre förbättra den, så krävs det att vi antingen tillför mer pengar till systemet genom skatter eller hittar nya innovativa lösningar som kan minska kostnaderna. Mer pengar genom skatt kan vi uppnå genom att höja nuvarande skatter, införa nya skatter eller genom tillväxt i befintliga näringar och genom nyetableringar. Vi som bor i en kommun kan antingen betala mer eller så kan vi försöka bli fler som hjälps åt. 

Ett jättebra exempel är Northvolts satsning i Skellefteå och H2 Green Steel som vill etablera sig i Boden. Båda de satsningarna kommer förhoppningsvis leda till att vi får en inflyttning och blir fler som betalar skatt. Kan vi hitta nya innovativa lösningar som inte bara är kostnadseffektiva utan även bidrar till tillväxt hos de företag som verkar i regionen så kommer det självklart ge ännu bättre effekt. 

Just nu är det ett bra läge att börja agera i våra organisationer för att ta till vara de möjligheter som kommer efter den kris som pandemin dragit in över oss. Jag har full respekt för den kraft och snabbhet som pandemin attackerade många företag med och jag upphör inte att imponeras av den kreativitet och innovationskraft som många visar upp i dessa svåra tider. Men har vi börjat fundera på den strategi och plan som ska leda verksamheten genom nästa högkonjunktur? 

Kan vi själva vara vår lyckas smeder eller ska vi lägga allt hopp till tur och högre makters förmåga att skapa tillväxt? Jag älskar tur, men jag vill inte lägga mina barns framtid i händerna på fru fortuna. 

Krönika skriven av Tore Johnsson, VD Luleå Science Park
Publicerad i Norrbottens Affärer, mars 2021