Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor LTU, inledde Process IT dagen med att lyfta hur ytterst viktigt det är att vi tänker till kring hur vi utvecklar attraktiva samhällen i stort. Kompetensförsörjning är en nyckelfråga och det kräver just attraktiva samhällen med alla dess delar. Vi är alla marknadsförare för Regionen. Och då gäller det att erbjuda ett brett utbud inom universiteten samt bädda för det livslånga lärandet. Vi måste bli bättre på att få studenter att vilja stanna kvar efter studierna.








På frågan om hur ser Regionen ut efter 10 år svarar Birgitta  ”Vi är den naturliga platsen för industrier och företag som vill transformera sig vad gäller digitala och hållbara lösningar – vilket ger fler mellanstora städer-med högre krav på tjänster och utbud från medborgarna. Vår fördel är det är nära till allt-vilket bäddar för att få till livspusslet

Hans Adolfson på Umeå Universitet lyfte att det kulturella utbudet är viktigt för att få till givande möten mellan människor. Nu finns chansen till en hållbar samhällsutveckling! Övriga intressanta föreläsare var Daniel Berglund, IT-chef LKAB, som berättade om det centrala i att digitaliseringen löper säkert med stora datamängd för att få bättre beslutsstöd och automation. Kompetensgrupper som behövs är data management, visualisering, säkerhet, Cloudtekniken, AI, Enterprise Architecture, robotik osv. Både produktion och administration behöver automatiseras.

Fredrik Hahlin, Komatsu Forest berättade om digitala tvillingar och hur skapat sin smarta fabrik- i allt från konstruktionsprocesser till arbetsmiljöfrågor.  Johanna Hedström från Flokk om ”Turning trash into design” berättade om deras process att skapa nya möbler av återanvända material. Målet är att skapa cirkulära flöden och använda material som inte är farliga för hälsan. Michael Ferguson från Viospatia berättade om deras digitala metod för ”Zero defect manufacturing”-som är unik och har sin bas i forskning på LTU. Katarina Öqvist från Epiroc flaggade även hon för kompetensbehov inom deras nya etablering i Luleå.

Peter Larsson, industrisamordnare-bekräftade slutligen framtidsblicken att vi kommer se betydligt större städer i norr och därför gäller det att förbereda oss med bostadsbyggande, utbildning av personal, rekryteringssatsningar, innovativ forskning osv.

Vid pennan: Sara Json Lindmark, Affärsutvecklare Luleå Science Park