Luleå Science Park deltog i årets Innovationsriksdag med temat ”Globala utmaningar-lokal innovationskraft-den nya industrins växtplats 20 april.








Bild med panel: Darja Isaksson, GD Vinnova, Gunilla Nordlöf, GD Tillväxtverket, Robert Andrén, GD Energimyndigheten, Pia Sandvik, VD RISE

Sveriges Innovationsriksdag -SIR är den svenska branschföreningen SISP (Swedish Incubators & Science Parks) årskonferens. SIR samlar kärnan av Sveriges nationella och regionala aktörer från innovationsmiljöer, politik, näringsliv, akademi och samhälle -såsom Tillväxtverket, Business Sweden, Vinnova, Sweden ICT m.fl. De som arbetar med att främja, stärka och utveckla innovation, näringsliv och policyer med utgångspunkt i aktuella samhällsutmaningar. SIR har de senaste åren adresserat utmaningar som innovations-konkurrenskraft, cirkulär ekonomi och digital transformation.

Konklusionen av dagen blev att Deep Tech är Sveriges väg framåt och att hållbarhet är en integrerad del av vår framtida affär. Fokus kommer även vara att samverka och koppla våra lokala, regionala och nationella ekosystem till motsvarande internationella ekosystem. Vi behöver förnya sättet att innovera – inte minst när det gäller samverkan och entreprenöriell kultur – för att möta framtidens globala utmaningar.

Vi behöver tänka mer systemiskt och cirkulärt för att få till en framtida dynamik. Intressant är att vi se hur talangattraktion, kompetensutveckling, export och investeringsfrämjande kan vara del av en och samma process- och därmed ingå i samma ekosystem. Men det är på lokal nivå det händer och därför extremt viktigt att tät samverkan med exempelvis fastighetsbolag,  LTU  m.fl. sker vilket ytterligare stärker motiveringen för Luleå Science Park att driva platsutvecklingsprojekt med mål att bygga en mental och fysisk brygga mellan LTU och parken. Darja Isaksson, GD Vinnova poängterade vikten av just platsutveckling för att bygga innovation och tillväxt. Men nu gäller det att springa hävdar Markus Gustafsson, Prime, och att alla tar ansvar för att vi göra allt vi kan för att möta de enorma rekryteringsbehoven i norr- så nu skapar vi framtiden tillsammans!

Vid pennan: Sara Json Lindmark, Affärsutvecklare Luleå Science Park