I hjärtat av Luleå Science Parks historia finns Ericsson och deras forskningsavdelningen som befäster parkens starka koppling till Luleå Tekniska universitet och närmare bestämt CDT-Centrum för Distansöverbryggande Teknik. Mats Nordberg verksamhetsledare på Ericsson Resarche i Luleå berättade om deras 5G projekt tillsammans med LTU: Wireless innovation Area, Arctic 5G test Network, 5G Healthcare (5G för vård och omsorg i Övre Norrland) och 5 G Indoor hub. Ericsson Researche befinner sig i centrum vad gäller byggande av den digitala, globala infrastrukturen med siktet inställt på kommande 6G eran.




















Vi vandrade vidare till grannen Saab där platschefen Markus Tjärnberg och linjechefen Anna-Lena Wande, tog emot oss i deras nyrenoverade lokaler. Saab är ett globalt försvars- och säkerhetsföretag verksamt inom flyg-, land- och marinförsvar, civil säkerhet och kommersiell flygteknik. Det var deras motto, ”Keeping people and society safe” som fångade Anna-Lenas intresse när hon i denna tämligen mansdominerade bransch sökte jobbet. Globala oroligheter både i den fysiska och digitala världen tenderar inte att minska och därför är Saabs ledande teknik, som just skapas i Luleå Science Park, viktig för hela landet. Kanske är det därför extra viktigt att det internt bäddas för samverkan och trygga relationer och ett gott liv utanför arbetet vilket Saab prioriterar.

 

Precis som så många andra företag så lyfte både Ericsson och Saab kampen med kompetensförsörjning, tillgång till bostäder och god kontakt med LTU:s studenter-vilket kommunalråden Fredrik Hansson och Anders Josefsson lovade att ta med sig i sina roller.

//Sara Json Lindmark