Vilken fantastisk samverkansdag om framtidens digitala infrastruktur i Norrbotten som Telia, Luleå Science Park och LTU/CDT höll i tillsammans den 28/9!

Michael Hansson från CDT/LTU och Sara Json Lindmark, verksamhetsledare Luleå Science Park inledde med att välkomna Telia Sveriges VD Anders Olsson till Luleå.

”Det känns otroligt bra att vara här! Luleå och norra Sverige är verkligen händelsernas centrum nu. Man blir otroligt stolt som svensk när man hör om alla de satsningar som görs här – och som är så viktiga både för den gröna omställningen – och för Sveriges konkurrenskraft och välfärd. Innovationskraften verkligen darrar i väggarna här!” –  Anders Olsson VD Telia Sverige.

Dagen bjöd på ett talafält där alla fick djupare förståelse för framtidens uppkopplade gruvdrift och den pågående digitala transformationen som omformar gruvindustrin.

Men att den gröna transformationen ska fungera så krävs visioner och strategier från Luleå Kommun -vilket kommunstyrelsens vice ordförande, Luleå kommun Fredrik Hansson samt Rickard Lundmark, VD Luleå Kommunföretag AB berättade mer om. Målet är att samtliga delar ska samspela och exempelvis är ambitionen att den stora nya arbetsplatsen Luleå Hamn ska genomsyras av hållbara lösningar även för kommande personals trivsel.

För att förstå den digitala infrastrukturen och vad som kommer att krävas av oss i framtiden behöver vi ha historiken – vilket Tor Björn Minde, verksamhetsansvarig RISE ICE gav oss. Vi behöver exempelvis skapa större medvetenhet om vikten av att vår data lagras i hållbara datacenter och att vi verkligen ser till att bara spara det vi behöver. Här kan vi göra skillnad när vi väljer olika digitala tjänster -ställ dig exempelvis alltid frågan om tjänstens data lagras i datacenter som drivs av kol eller om det är ett hållbart datacenter.

Under dagen lanserade Telia och Ericsson en stor innovationssatsning i Luleå under namnet NorthStar som är en unik 5G satsning på svensk infrastruktur. Tobias Larsson CCO, Head of B2B på Telia berättade om hur de ser Luleå som ett viktigt nav där Luleå Tekniska Universitet är med och driver innovationen kring digitalisering framåt.

Hur bygger man en digital fabrik som ska revolutionera stålindustrin för det gröna vätgas-stålverket i Norra Svartbyn, Boden? Det berättade Daniel Enström, Head of Digital Factory, H2 Green Steel om och visade de höga ambitionerna att bygga en platt organisation där IT avdelningen på riktigt integreras i övriga delar i bolaget. På så sätt siktar man på att skapa smarta lösningar som går hand i hand med byggnationen och driften av produktionen.

Vill du kunna jobba med smarta lösningar även i Luleå Skärgård eller skapa musik på distans? Det har LTU löst genom att bygga en samhällsmast för mobiltäckning på Sandön berättade Annika Svensson, projektledare, Luleå tekniska universitet via Fulltäckning samt Let’s Create Music-projektet.

Karl Andersson, professor, dekan på LTU berättade om digitalisering som ett verktyg för industrins produktivitetsutveckling och omställning till mer hållbara processer och affärsmodeller. Tillsammans med bland andra LKAB, Northvolt, H2 Green Steel, ABB, Vattenfall, Ericsson fokuserar projektet Twin Transition bland annat på smarta energisystem och cirkulär ekonomi med målet att öka små och medelstoras företags deltagande i den gröna omställning. Karl talade även om , 5G Edge Innovations for Mining-projektet med målet att säkra kritisk infrastruktur för elförsörjning.

LKABs dragning av Johan Enback, Head of strategy, energy systems & automation, LKAB och Magnus Brevemark, Projektchef sustainable underground mining, LKAB handlade om hur industrin kan arbeta med digitalisering och innovation för att skapa en världsstandard för gruvbrytning på stora djup. I denna komplexa process involverar dom bland annat studenter på LTU som får öppen tillgång till delar av deras digitala system för att driva på engagemanget bland unga.

Mattias Svanberg, Regional Director, Telia Cygate AB berättade om deras långa erfarenhet av att bygga smarta elnät som effektivt bidrar till energiförsörjning och säker, robust el infrastruktur. Inspelet är givet en viktig input i hur vi bygger vidare på #luleåmodellen som Luleå Energi initierat.

Jens Eliasson, vd och grundare för ThingWave berättade om hur de arbetar med produktionsförbättring och säkerhet i industriella miljöer, inklusive gruvdrift och levereras av högteknologiska avkänningslösningar för ökad gruvsäkerhet.
Företaget ThingWave är en avknoppning från LTU, har ingått i Arctic Business Incubator på Luleå Science Park och Deltog under dagen gjorde även parkbolagen Grepit, Curest och Ditwin som även de jobbar med högteknologiska lösningar för industrin och samhället i stort.

”Idag handlar utveckling och tillverkning av nya produkter om att nyttja digitalisering, virtuella modeller och automatisering. Precis det vi jobbat med under många år.” – Thomas Marklund, VD Ditwin

Vidare berättade Sebastian Elmgren, Head of Smart Manufacturing, Ericsson om VISA/5G-projektet.

Sista inslaget gavs av Anton Koval, Biträdande universitetslektor inom Robotik och artificiell intelligens, Luleå tekniska universitet som introducerade Field Robotics Lab och Robotik och AI-gruppens forskningsaktiviteter inom områden som 5G, AI och robotar inför ett besök på labbet som erbjöds deltagarna.

Dagen avslutades med en framtidsspaning med talare från dagen där samtliga svarade på frågan om deras vision för regionen på kort och lång sikt. Rickard Lundmark svarade att vi nu inte är i skiss fas- utan i genomförandefas. Nu grävs det bland annat för att börja bygga Luleå Hamn som kommer att bli Sveriges näst största hamn. Talga har tagit sitt första spadtag i hamnområdet och fler är på väg. Så nu behöver vi växla upp för nästa fas. En stor utmaning är att attrahera människor att flytta till regionen och framför allt att stanna. Här behöver vi bli bättre på att bred samverkan inom industrin, företag och civilsamhälle. En fråga från publiken var hur man involverar försvaret i den gröna omställningen. Och bland annat finns nu medel att söka vad gäller specifikt innovation och säkerhet via EU. Men vi var även överens om att exempelvis värnpliktiga är viktiga att involvera i den samhällstransformation som vi nu är inne i.

Samverkan var samtliga talares ledord – utan bred samverkan kommer vi inte att lösa alla utmaningar vi står inför.