Attraktivitet är ett vitt begrepp som inte minst har blivit populärt när vi pratar om ”Employer branding” och arbetsgivares status på arbetsmarknaden. Som arbetsgivare finns förutom en massa hygienfaktorer även ett antal andra parametrar att ta hänsyn till. Som till exempel hur man vill uppfattas av anställda, samarbetspartners och kunder. Kontor och övriga lokaler är mycket viktiga parametrar och säger många gånger mycket om företaget och hur det ser på både sina anställda och sina kunder.
Närmiljön och läget är lika viktigt för ett kontor som för den musikaliskt intresserade som letar den bästa platsen i konserthallen. Var hittar vi känslan, där det kittlar lite extra och där det kanske finns fler, tillräckligt likasinnade för att vi ska hitta gemensamma intressen och kunna utbyta erfarenheter?
För att skapa den här känslan krävs flera som samspelar likt en orkester. Kommunen med plan- och bygglovsmonopol behöver samverka med investerare och byggare som ser en möjlighet för att skapa långsiktigt hållbara miljöer, samtidigt som det måste finnas en snabbhet och flexibilitet i processerna för att intresset för investeringarna ska finnas kvar och för att växande företag ska ha just möjlighet att fortsätta växa på den ort de befinner sig.
Går det att bygga på attraktiva lägen som på platser med närhet till och utsikt över vatten, eller på områden som besitter andra unika egenskaper som uppfattas som attraktiva? Självklart går det som kommun att skapa en konkurrensfördel och erbjuda platser och byggnationer som har det lilla extra, utan att för den skull göra juridiska överträdelser. Riktlinjer och regler kan nämligen många gånger användas och tolkas från olika vinklar med syfte att antingen skapa möjligheter eller förhindra dem.
Kluster av företag kan ha stor nytta av finnas nära varandra, men det förutsätter också att det finns mötesytor som på ett naturligt sätt uppmuntrar till samverkan. Kan vi skapa förutsättningar för nya byggnader, på intressanta och eftertraktade platser med inspirerande närmiljöer ökar vår konkurrenskraft ytterligare.
Det finns mycket som görs bra, men om vi vill bli ännu bättre för att växa som kommun och region måste vi bli ännu mer musikaliska och utveckla vårt samarbete än mer så att det går snabbare, enklare och blir ännu mer hållbart att bygga attraktiva fastigheter i attraktiva lägen. Finns den verkliga viljan från alla parter så kan vi få många nya vackra fasader med intressanta och livliga insidor.
Krönika skriven av Tore Johnsson, VD Luleå Science Park
Publicerad i Norrbottens Affärer maj 2021