Alfred Ruth föreläser om hur AI och automatisering vänder upp och ner på samhällsekonomin och vad det innebär att vara människa. Tekniken medför så mycket gott, kommer att rädda miljontals liv under de kommande decennierna och är avgörande för att vi ska klara klimatkrisen. Men utvecklingen medför även utmaningar. För att slippa avigsidorna krävs kunskap och en vilja att påverka.

Blir det fler eller färre jobb i takt med ökande automatisering? Kan vi lära oss något från den industriella revolutionen för att förstå vad den kognitiva revolutionen kommer att innebära? Hur hänger negativ ränta, politisk polarisering och döende glesbygd ihop med AI? Hur kommer det sig att den pågående Corona-pandemin kanske kommer leda till någonting gott? Alfred Ruths föreläsning “Den kognitiva revolutionen” kommer hjälpa dig att ställa större frågor och söka nya svar på hur vi tillsammans kan använda tekniken för att skapa den framtid vi vill leva i.

I sin föreläsning ger Alfred Ruth konkreta exempel på hur den pågående kognitiva revolutionen är på väg att förändra samhället mer grundligt än den industriella revolutionen på sin tid. Det skapar nya förutsättningar för oss människor och vår demokrati.

 

Alfred Ruth är författare till sci-fi-thrillern “Fermis Filter” som handlar om artificiell intelligens och hur tekniken förändrar vårt samhälle och förutsättningarna för mänskligheten.
Han har en bakgrund som framgångsrik it-entreprenör och är, förutom författare och föreläsare, även privat investerare och rådgivare i ett dussintal startups. Han har turnerat med sina föreläsningar i näringslivets toppskikt, bland politiska partier, akademiska institutioner och SVT har sänt dem i Kunskapskanalen. Men Alfred Ruth bor själv i glesbygd, och eftersom budskapet om orsakerna till den pågående förändringen är om möjligt ännu viktigare där, har han även gästat lokala bibliotek och intresseorganisationer långt utanför de större stadskärnorna.