Byggandet av en stark regional innovativ miljö med bas i Luleå Science Park
Luleå Science Park ska vara en mötesplats för idé- och kunskapsutbyte mellan människor, näringsliv, organisationer, akademi och samhälle. Parken ska attrahera etableringar och erbjuda en innovativ miljö för kunskapsintensiva och innovativa företag.
På Luleå Science Park skapas såväl fysiska mötesplatser med möjlighet för individer och organisationer att träffas som digitala mötesplatser, nätverk och ekosystem där kreativitet, teknik, innovation, entreprenörskap och människor samlas såväl lokalt som nationellt och internationellt.
Genom att vara en länk mellan aktörer samt driva och stötta processer skapar vi möjligheter för utveckling och tillväxt. Vi arbetar aktivt med att bidra till områdets expansion och till universitetets vision om att integrera science park och campus.
Tillväxtgruppen blir utvecklingsgruppen
Tillväxtgruppen formerades i samband med visionen om att Luleå (dåvarande Aurorum) Science Park och Luleå Tekniska Universitet skulle byggas ihop (2012). Tillväxtgruppen Porsön bestod då av en grupp aktörer (Luleå Science Park, Luleå tekniska universitet, Luleå kommun, Diös och Akademiska hus) som verkade på Porsön med intressen i att området skulle vara en attraktiv plats att bo, leva och arbeta på. År 2016 presenterades en gemensam vision för Campus och LSP. Målet var skapa den mest attraktiva miljön i Sverige för att etablera och driva kunskapsföretag och att befintliga och nya företag skulle bli framgångsrika, expansiva och internationella.
Samarbetet med de närmsta grannarna Luleå tekniska universitet och Teknikens hus existerade redan. Rent historisk har företag i teknikparker växt mer och snabbare än andra företag och teknikparkerna har även haft stor betydelse för nystartandet av företag. Många av företagen inom parkerna var också direkta avknoppningar från närliggande universitet eller från andra företag inom parken. Från och med 2019 har gruppen vidgats och inkluderar betydligt fler aktörer med intressen på platsen. Då gruppens fokus inte enbart är etableringar utan tillväxt och utveckling i vid bemärkelse byter vi år 2022 namn till Utvecklingsgruppen.
Genom att fysiskt integrera Luleå Science Parks innovationsmiljö med universitetscampus är målet att skapa en större närhet mellan utbildning, forskning och utvecklingsintensiva företag. Detta utifrån slutsatsen att en dynamisk miljö skapar möjlighet för unga talanger att skaffa sig en konkurrenskraftig utbildning, forska och ta steget över till näringslivet i ett intimt ekosystem.

Syfte
Att skapa den mest attraktiva miljön för Sverige att etablera och driva kunskaps- och tillväxtföretag samt för forskare och studenter.
Mål
Genom att fysiskt integrera Luleå Science Parks innovationsmiljö med universitetscampus är målet att skapa en större närhet mellan utbildning, forskning och utvecklingsintensiva företag. Sekundära mål är att parterna ska utbyta kunskap och information samt bädda för vidare samverkan.
Agenda
Utvecklingsgruppen sammanträder fyra gånger per år utifrån tematiska mötesagendor inom områden som strategi, service, trygghet, hälsa och kommunikation. Vid behov skapas separata arbetsgrupper där respektive tematik och frågeställning utreds vidare.
Resultat
Arbetet inom Utvecklingsgruppen har bland annat bidragit till byggnationen av en fastighet som kommer att inhysa Pensionsmyndighetens IT-avdelning samt andra verksamheter. Utredningen av möjligheter i VA-nätet var en nyckelfaktor som skedde via Utvecklingsgruppen. Detta stärker områdets profil med innovativa Tech bolag samt har attraherat bolag som LKAB Innovation Center som även etablerar sig på området. Vidare ha en process skett för att bädda för etablering vid Haparandavägen. Resultatet är att järnvägsreservatet hävs och därmed frigörs mycket mark för planering i nästa steg. Detta är av yttersta vikt för att ytterligare knyta samman parken med LTU. Inför kommande etableringar så har en rad möten skett via Utvecklingsgruppen där olika parter får möjlighet att göra sina inspel på Luleå kommuns utvecklingsplan för Porsön.
Deltagande företag och organisationer
Akademiska hus, Diös, Luleåbo, Rikshem, Heimstaden, olika representanter från LTU, Teknologkåren LTU, Luleå Business Region LLT, Luleå kommun, Stil, Teknikens hus.
Vill du veta mer?

Sara Json Lindmark
Affärsutvecklare och ansvarig Projektledare
sara@luleasciencepark.se
070-648 49 69